Slut på cirkusen i Istanbul

Martin Jansson

Veckan har dominerats av oljekonferensen i Istanbul som samlat de viktigaste OPEC-länderna plus Ryssland.

Tonläget har förändrats något under veckan men började positivt när president Putin sa att Ryssland är redo att ansluta sig till OPEC och frysa sin oljeproduktion. Putin hoppas att OPEC kan enas om produktionskvoter så att man gemensamt kan stabilisera oljepriset. Att sänka produktionen verkar dock inte vara på agendan för Ryssland. Ett uttalande från det Ryska oljebolaget Rosneft pekade på viss osämja internt när bolaget sa att man inte kommer delta i någon Rysk produktionsanpassning. Den Ryska oljeproduktionen är inte statligt kontrollerad såsom OPEC-ländernas är och det är oklart vilket inflytande Putin har på den faktiska produktionen.


Före mötet i Turkiet avslutades pratade Förenade Arabemiratens oljeminister med Bloomberg och han var då betydligt vagare i sina besked. I vart fall står det klart att ingenting är färdigt efter mötet och cirkusen kommer nu ta paus fram till det officiella OPEC-mötet arrangeras i Wien den sista november. Under veckan i Wien kommer säkert oljepriset åter drivas av nyhetsrubrikerna.


Basmetallerna handlades ner efter svagare Kinesiska handelsdata, export ner 10% i september mot väntat -3,3%. Importen föll också, ner 1,9% mot väntad uppgång på 0,6%. Rensar man för svag handel kring nyårsledigheten så är det årets svagaste exportmånad i Kina. Det väcker en del oro då flera andra indikatorer pekar på att Kinas stimulansdrivna uppgång under 2016 har passerat sin topp. Nickel har haft en ny vecka med störa rörelser. Först steg nickel med 3% efter att Filippinernas miljöminister Regina Lopez dragit in produktionslicensen till en nystartad nickelgruva som ägs av privata bolaget Austral-Asia Link Mining Corp. Gruvan ligger i ett miljökänsligt område och att gruvan beviljats licens kallade Lopez "galenskap".  Därefter tog Indonesien över stafettpinnen när först president Jakowi indikerade att landet är på väg att lätta på exportförbudet av nickelmalm. Dagen efter svängde det åt andra hållet när Indonesiens energi och mineralminister backade från presidentens uttalande.

Stålmarknaden fortsätter utvecklas starkt. Både i Europa och Kina där terminerna steg till högsta på fem veckor vilket gav stöd även åt Kinesiska järnmalmsterminer. BHP Billiton hade en olycka med ett malmtåg som spårade ur i Australien men vill inte kommentera omfattningen av produktionsstörningar.

Guldet  handlas fortsatt svagt med motvind från starkare USD och ett Fed protokoll från septembermötet som fortsätter peka mot en decemberhöjning.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet