Framtidens energi i Davos

Martin Jansson

USA stal föreställningen på årets World Economic Forum i Davos genom att delta via videolänk – något som aldrig hänt förut. Det skulle kunna vara en ögonöppnare för ett mer hållbart sätt att mötas. På samma tema tycker vi att den avslutande panelen under fredagen om energimarknaden var det mest framåtblickande under årets möte.

Davos deltagarlista reflekterade de ökade inrikespolitiska spänningar som världens ledare har att hantera. Donald Trump, Theresa May och Emmanuel Macron fick alla stanna hemma för att fokusera på inrikespolitik. Och Trump stoppade delegationen till Davos när de var på väg till flygplatsen i USA. Istället framträdde Pompeo via videolänk, något som inte gillades i Davos. ”antingen är man här eller inte” verkade reaktionen vara.

"Globalisering 4.0"

Men inspelet skulle kunna passa perfekt i årets Davos-tema ”globalisering 4.0”, som beskriver en fjärde våg av globalisering där den digitala utvecklingen tar stor plats. Genom nya, eller mer effektiva kommunikationskanaler kan globaliseringen få stöd av en ny våg där även serviceyrken kan utföras av arbetskraft i låglöneländer. World Economic Forums grundare Klaus Schwab benämner förändringen i företagsklimatet som den fjärde industriella revolutionen. Den kommer parallellt med utmaningar i geopolitik, ekonomisk ojämlikhet och klimatfrågan.

"Energidiskussionen handlade om el"

Energipanelen blev också framåtblickande. Diskussionen cirklade inte runt olja utan elektricitet. Klimatfrågan ökar fokus på elbilar och både oljeorganet IEA i Paris och Kinas energiminister adresserade frågan. Faith Birol, chef på IEA, sa att mer än 6,7 miljarder människor nu har tillgång till elektricitet. En viktig förklaring är att Indien investerat i elnät till landsbygden. En annan att produktionskostnaden för förnyelsebar el fallit. Det möjliggör installation av solpaneler i otillgängliga områden.

"Inbromsningen i Kina var den största frågan"

Den största frågan i Davos var som väntat oron för den kinesiska ekonomins inbromsning. Kina är världens andra största ekonomi och svarar för en tredjedel av den globala ekonomiska tillväxten. När USA ligger i en mogen fas av konjunkturcykeln och oron för Europas problem tilltar blir Kinas tillväxttakt allt mer betydelsefull.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet