Guld, rökelse och myrra

Martin Jansson

Nyhetskanalernas årskrönikor har beskrivit 2016 i moll. Krig, flyktingströmmar och terror har satt sin prägel på 2016 som ett de värsta åren på mycket länge. För en råvaruinvesterare beskrivs året i ljusare ton-gångar. Likt juldagens lättsamma gudstjänst där pre-dikan handlar om de tre vise män som kommer med gåvor av guld, rökelse och myrra har råvarumarknaden blivit matat med tre stora ting som vänt skeppet och fört råvaruindex till bästa tillgångsslag med en upp-gång på 34% följt av börsen med OMX 30 på 11,2% och obligationer på 4,1% med avkastning räknad i svenska kronor.

Guldregn i Peking

Råvaror hade precis avslutat det fjärde året i rad som sämsta tillgångsklass under 2015. Blott kakao klarade sig på plus under året som förde alla andra råvaror till lägre pris. Kina började dock strö guld över marknaden. Kraftig penningpolitisk stimulans under 2015 växlades upp med finanspolitisk stimulans under 2016 och efterfrågan på råvaror tog fart genom den gamla välbeprövade medicinen med riktade stimulanser mot fastighetssektorn.

Rökelse från Wien

Under 2015 blev årets största makrohändelse USA:s första räntehöjning på nio år. Under 2016 slog istället råvarumarknadens centralbank till och spred rökelse till marknaden. OPEC valde, efter två år i skymundan, att åter försöka styra oljepriset. Oljekartellen abdikerade från sin roll som prisgarant 2014 och årets avtal där produktionen ska sänkas från och med den 1:a januari 2017 var den första sänkningen på åtta år.

Myrra i Washington

En ännu dyrbarare gåva än guld är myrra. Den har antiseptiska egenskaper och har använts som läkemedel. Den myrra som gavs i Betlehem hade en profetisk funktion. Så även det finanspolitiska paket som Trump serverade efter valsegern den 9:e november. Finanspolitik är en dyrbarare gåva än den penningpolitik som marknaden serverats i så många år och Trumps nya profetia fick marknaden att spänna bågen inför 2017.

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet