Jag tror oljepriset faller ytterligare

Martin Jansson

Efter stormötet i Wien meddelade Opec att de inte begränsar oljeproduktionen utan håller produktionstakten oförändrad. Uttalandet från Opec var i linje med min bedömning som jag kommunicerade inför mötet. Prisfallet på oljan förklaras med att Asien och Kina just nu driver efterfrågan på olja, men att konkurrensen om dessa marknader har hårdnat. Samtidigt har skiffertekniken gjort att USA producerar allt mer egen olja. Ryssland, Iran och de övriga Opec-nationerna tvingas därför att vända sig österut för att sälja oljan, som samtidigt faller i pris.

Enligt min bedömning var det osannolikt att Opec skulle genomföra en samordnad produktionssänkning för att driva upp oljepriserna. Istället tror jag man vill behålla sina marknadsandelar och främst låta USA, som har höga produktionskostnader, betala priset. 

Brentoljan måste ner till 70 dollar. Men jag tror inte det sker direkt, utan efter vintern, under andra kvartalet nästa år. Då ser vi nog en prisbotten. Då har produktionen minskat så pass mycket att priserna kan börja stiga igen. 

Kommentarer (2)

Stängt för kommentarer för tillfället.

  • "Brentoljan måste ner till 70 dollar." Varför ??

  • På presskonferansen i Wien igår sa El Badri att det finns en överproduktion i marknaden men att opec har haft konstant produktionsmål sedan 2011 och kan därför inte lastas för överproduktionen. Opec har därmed valt att låta USA:s skifferproducenter reglera produktionen då de är marknadens marginalproducenter. För att minska tillväxten i USA:s skifferfält tror jag att priset måste ner mot WTI 65 USD/fat vilket motsvarar omkring Brent 70 USD/fat. Det kan hända att det krävs lägre priser. Skifferoljan är aldrig testad i en fallande marknad och ingen vet exakt vilket pris som krävs för marginalproducenten.

Läs fler inlägg på Börsflödet