Kina utmanar USA

Martin Jansson

Aktiekurserna på bolag som utvinner sällsynta jordartsmetaller har rusat. Den största kinesiska producenten, China Northern Rare Earth har stigit 35 procent och den största producenten utanför Kina, australiensiska Lynas Corp, har fått se sin aktiekurs klättra med omkring 50 procent den senaste månaden.

I tisdags gjorde Kina ett utspel i media kring att landet ska begränsa exporten av sällsynta jordartsmetaller. Det har hänt tidigare, men nu var språkbruket vassare. Landets ledare säger att USA inte ska underskatta Kinas möjligheter att slå tillbaka i handelskriget. Man till och med använder frasen ”kom inte och säg att jag inte varnade dig”, som bara i stort sett använts före kriget mot Indien 1962 och mot Vietnam 1979.

Industrin har ett stort behov av sällsynta jordartsmetaller till tillverkningen av bland annat datorer, mobiltelefoner, solceller och miljöbilar. Kina står för 80 procent av världens produktion av dessa grundämnen, men de finns även i USA. De amerikanska gruvorna blev utkonkurrerade av Kina för omkring 15 år sedan och numera importeras 80 procent av USA:s behov. 

Jordartsmetallernas del av handelskriget är ingen nyhet. Kina har höjt exporttullarna på dessa till amerikanska tillverkare av solpaneler från 10 till 25 procent samtidigt som USA tagit bort metallerna från listan över varor från Kina som USA tullar.

Sällsynta jordartsmetaller är – trots namnet – relativt vanliga i jordskorpan. Det är däremot sällsynt att man hittar så höga halter av metallerna så att det är lönsamt att utvinna dem. 

I Kina domineras produktionen av ett fåtal gruvbolag som tydligt kontrolleras av statsmakten. I konflikten med Japan 2010 om sydkinesiska sjön blockerades exporten av sällsynta jordartsmetaller till Japan. Konsekvensen blev markant högre priser men Japan lyckades säkra upp tillgång från andra producenter. 
I december 2017 undertecknade president Trump en order för att minska USAs känslighet för störningar i importen av sällsynta jordartsmetaller.

Fram tills nu har konflikten mellan USA och Kina primärt lett till införandet av tullar, men de senaste veckorna har konflikten eskalerat till nya områden. Det går inte utesluta att konflikten kommer sprida sig ytterligare vilket kan få stora konsekvenser på marknaden.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet