Kraftig reaktion på stigande oljeproduktion

Brent handlas nu på lite drygt 50 usd - Vad händer först?
Graf
  • $60
    63 %
  • $40
    37 %
Röstningen avslutad (35 röster)
Martin Jansson

Brent tappade 5% efter att lagerdata i USA visat ett nytt rekord över de 34 år som dataserien finns. Lagren stiger för den 11e av de senaste 12 veckorna men destillatlagren (bensin+diesel) faller för tredje veckan i rad och det är ett positivt ledande tecken på stark efterfrågan som borde trigga raffen till större intag av råolja vilket ska kunna minska råoljelagren lägre fram. USA:s oljeproduktion kom in över 9 mbpd för tredje veckan i rad och skifferoljan växer nu lika fort som den gjorde under boomen med oljepriser omkring USD 100.

Oljekonferensen CERA Week i Houston förra veckan gav en del intressanta utspel. Ordföranden för det mest kända skifferbolaget, Pioneer sa att oljepriset kommer gå tillbaka till USD 40 om inte OPEC väljer att förlänga avtalet den 25:e maj. OPEC:s avtal slöts i november och gäller fram till nästa möte. Produktionssänkningarna startade 1:a januari men redan nu står det klart att målet med avtalet, att sänka globala lager till medelvärdet de senaste fem åren, inte kommer nås utan en förlängning under andra halvåret.

Saudiernas oljeminister al-Falih gav en längre intervju till CNBC under samma konferens där han höll med om att Rysslands efterlevnad med avtalet inte varit den bästa. Ryssland ska sänka med 300 kbpd under första kvartalet i en stege om 100 per månad. Al-Falih sa också att globala oljelager inte faller lika fort som väntat och öppnade för en förlängning av OPEC-avtalet för andra halvåret, vilket är en stor skillnad mot för 6 veckor sedan då han trodde att det sannolikt inte skulle krävas. Rysslands energiminister, Novak lovade dock att Ryssland skulle skära ytterligare i produktionen för att leva upp till avtalet.

Det mest intressant från Houston var att Al-Falih underströk att saudierna vidhåller planen att sälja delar av det statliga oljebolaget Aramco vilket gör saudierna till en garant för OPEC-avtalet. Saudierna vill säkra priset på bolaget, vilket kräver ett stabilt oljepris. Det gör dock att de övriga medlemmarna i OPEC kan vara mer avspända med att genomföra produktionsminskningarna enligt avtalet då saudierna bär en del av deras sänkning. Insatsen i spelet är helt enkelt högre för saudierna än de övriga.

Kommentarer (1)

Stängt för kommentarer för tillfället.

  • Hej Martin och tack för dina fina analyser. Jag har svårt att hitta dina analyser och ville egentligen svara i ditt senaste inlägg då ni sänker er prognos på oljepriset till 40 dollar för 2017. Jag gissar att du/ni menar Brent och snitt för 2017? Nu till lite kritik/kommentarer: I februari 2016 skrev du/ni "zero chance of an OPEC cut in 2016" och att oljepriset skulle landa kring 30 USD vid slutet av 2016. Vi kan med facit i hand konstatera att det var fel. Jag tyckte främst påståendet att OPEC inte skulle sänka kändes fel redan då. I slutet av 2016 spår ni en prognos på oljepriset om 60 USD i snitt för 2017. Detta upprepas i februari 2017. Nu i mitten av mars sänker ni snittet till 40 USD vilket innebär att priset måste under 40 USD eftersom snittet hittills i år är högre. I min värld är det i ett sådant scenario klart troligast att OPEC då slutar med sin produktionssänkning vid mötet i slutet av maj. Jag tror personligen ni var mer rätt ute med 60 USD även om det nog är för högt. Men min kritik handlar mer om de tvära kasten ni gör i era prognoser. Jag själv tror shale kommer öka och att USAs produktion når 9.5 miljoner fat i sommar. Men jag gissar att deras fina break even har sänkts främst pga av att serviceindustrin inte haft några val. Därför kommer inte shale att fortsätta i samma takt efter sommaren och min gissning blir att OPEC vidhåller sin sänkning vid mötet i slutet av maj. Det diskuteras flitigt angående USAs produktion men mindre om att Kina förväntas tappa dryga 300 000 fat och att tex Venezuela ligger pyrt till. Detta påverkar också oljepriset och hur OPEC /Saudi tänker. Dock är shale en riktig joker det ska jag erkänna så jag ger det 75-25 till att OPEC fortsätter med sin sänkning. Antalet riggar de närmsta månaderna kommer visa hur det slutar. Gissningsvis fortsätter riggarna öka ett tag till för att sedan börja plana ut. Sedan beror antalet på hur oljepriset utvecklas efter sommaren. Jag skriver för att jag gillar era analyser även om jag inte alltid håller med. Men att jag inte höll med om att det var 0 %-chans för en sänkning av OPEC 2016 är ju lätt att skriva nu. Därför går jag nu ut i förväg och påstår att ni kommer höja er prognos för oljepriset. Gissningsvis i juni till 55 USD. Tack för ert fina jobb! Jag ser framemot nästa analys. Mvh Anders

Läs fler inlägg på Börsflödet