Nu eller aldrig för OPEC

Tror du OPEC sänker oljeproduktionen?
Graf
  • Ja
    61 %
  • Nej
    39 %
Röstningen avslutad (38 röster)
Martin Jansson

Det var åtta år sedan OPEC sänkte oljeproduktion för att höja priset. På onsdag kan det ske igen. Efter förmötet i Algers i slutet av september där opec bestämde sig för att sänka produktionen har nu oljeministrarna åkt som skottspolar mellan världens oljehuvudstäder för att hamra ut detaljerna i avtalet. Förväntansbilden har därmed stigit och precis som en centralbank är opec beroende av att marknaden har förtroende för att de gör vad dem säger. Det är alltså upp till bevis på onsdag, vinna eller försvinna för opec.

Opec har två officiella möten vid huvudkvarteret i Wien varje år då produktionsmålet ses över. Vanligtvis är det relativt sömniga tillställningar där medlemsländerna utbyter tankar kring oljemarknaden och världens oljeanalytiker och journalister får tillfälle att träffas och prata med oljeministrana.

Veckans möte är dock allt annat än sömnigt. Inte sedan under brinnande finanskris har opec ansett det nödvändigt att minska produktionen för att få ett högre pris på sin vara. Efter de senaste två åren med låga oljepriser har dock flera opec-länder kommit till ett läge där högre pris krävs för att undvika problem med statsfinanserna. Gruppens starke man, Saudiarabien är ett av dem. Att Saudiarabien ligger bakom u-vändningen i gruppen strategi vid mötet i Algers borgar för att det ska bli ett avtal på onsdag. Saudierna gick tidigare i bräschen för det låga oljepriset som skulle minska tillväxten i Amerikas skifferolja. Tillväxten har fallit men kanske inte så mycket som konkurrerande producenter hade väntat sig. USA har istället visat sig effektiva på att sänka produktionskostnaden. Opec:s lågprispolitik har därför nått vägs ände och nu är det tid att prova ett nytt grepp.

Vi tror inte förutsättningarna för opec att lyckas är speciellt goda under 2017 men vi tror att de lyckas uppnå ett avtal på onsdag som initialt höjer priset. Inte för att alla stjärnor står rätt men för att de måste klara det den här gången.

Följ OPEC-mötet på www.EFN.se

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet