Ny kvartalsrapport Råvaror

Martin Jansson

Vi har i dagarna släppt vår kvartalsvisa strategirapport för råvarumarknaden. Med undantag för soja majs och vete där vi fortfarande ser stor potential för prisfall tillsammans med guld och silver som vi också tror kommer gå ner mer så tror vi att övriga råvaror kommer hålla sig i sin senaste handelskanal. Råvarorna har hamnat i en sorts ”mitten-av-konjunkturcykeln-dvala” Det betyder att produktionen är tillräckligt hög och lagren tillräckligt stora för att undvika pristoppar samtidigt som efterfrågan är tillräckligt stark för att undvika priskollaps. De flesta råvarumarknader är idag väl balanserade.

Läs hela rapporten här.

Vi behåller vårt tema med en större potential för basmetaller och energiråvaror än för jordbruksprodukter och ädelmetaller. Vi har dock sänkt uppsidan i basmetaller efter att kinesiska ledare svängt i sin retorik, från fokus på kortsiktiga stimulanser för att upprätthålla tillväxten till fokus på långsiktiga reformer för att råda bot på de stora problemen i Kina. 

Skördetröskorna rullar nu i södra USA och den globala skörden kommer sätta press på priserna för de stora grödorna; soja majs och vete. Vi tror att majs och vete kan falla 15-20 % under de kommande 6 månaderna om skörden kommer lyckosamt in i ladorna. Hur det går vet bara vädergudarna men ännu ser allt bra ut.

Amerikanska centralbanken har efter år av penningpolitisk stimulans börjat lätta på gasen och guld- och silverinvesterare flyr de ädla metallerna som handlats upp kraftigt på rädsla för att stimulanserna ska skapa inflation. Vi tror att trenden fortsätter och håller guld och dess volatila lillebror, silver lågt.

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet