Oljeprisfall efter Opecs möte

Martin Jansson

Vid sitt möte i slutet av juni förlängde Opec produktionsminskningen med nio månader, istället för de väntade sex, i och med utsikter om lägre efterfrågan på olja. Uttalanden om eventuella tullar mot Europa och om risker för ökad protektionism bidrog till att oljepriset föll med fyra procent direkt efter Opecs besked.

Den utökade gruppen, som utöver Opecs 14 medlemmar består av Ryssland och ytterligare 23 länder, kallas för Opec+. Gruppen har nu jobbat tillsammans i två och ett halvt år för att stabilisera oljepriset när USA ökar sin oljeproduktion och tar marknadsandelar.

De beslutade att förlänga den pågående produktionssänkningen med 1,2 miljoner fat per dag i nio månader, till och med mars 2020. Gruppen ser sig tvungna att förlänga med nio månader istället för som väntat sex, för att kompensera för en svagare tillväxt i efterfrågan på olja.

Det negativa sentimentet för olja späddes på av att chefen för Bank of England, Mark Carney, under förra veckan varnade för ökad protektionism, sämre ekonomisk statistik och Trumps tullhot mot Europa efter G20-mötet.

Opec+ har skapat stadgar för samarbetet inom gruppen. Dessa är dock inte juridiskt bindande och ganska tunna på detaljer. Saudiarabien fortsätter bära lejonparten av sänkningen i produktion och ska producera mindre än 10 miljoner fat per dag under resten av 2019.  

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet