På besök i kontrasternas Kina

Martin Jansson

Ett myller av människor på Nanjing Road, nätshopping med leverans dagen efter och betalningstjänster i mobilen. Det är verkligheten för den nya starka kinesiska konsumenten. Och när jag i förra veckan träffade kinesiska och västerländska bolag i Shanghai för att ta pulsen på den svårtydda kinesiska ekonomin blev jag positivt överraskad. Många signaler tyder på att Kina befinner sig i högkonjunktur. Men utmaningarna är många, i synnerhet utgör den miljöproblemen ett stort orosmoln.

1 miljon människor. Så många rör sig numera varje dag på Kinas största gågata, Nanjing Road i Shanghai. Gatuhandeln med kopior av märkeskläder är borta och gatan glänser av internationellt kända märken varvat med butiker fyllda med inhemsk elektronik och klädmärken. Idag är den typiska starka kinesiska konsumenten en 32-årig kvinna med två barn. Hon har 3-5 års högskoleutbildning och en levnadsstandard på samma nivå som i Frankrike. Hon vill ha produkter av hög kvalitet som är hållbara ur ett miljöperspektiv. Gärna europeiska.

”..men bara tio procent av kineserna har varit utomlands”

Men den traditionella kommersen finns kvar, på parallellgatan till Nanjing road, där man fortfarande kan köpa en korg levande gröna grodor till middag eller allsköns kopior av märkesvaror.

Även om shoppingkulturen växer, är det många som inte shoppar på ”fina gatan” och bara omkring tio procent av Kinas befolkning har varit utomlands. Den inhemska konsumtionen har blivit allt viktigare för den kinesiska ekonomin och det finns mycket tillväxt kvar att vänta sig i konsumtionssegmentet.

”Nätshoppingen levereras dagen efter för 7 kronor”

Samtidigt som shoppingen ökar i storstäderna, har e-handeln etablerat sig på ett oöverträffat vis. Transporter och köer skapar friktion för den fysiska handeln, medan e-handeln frodas med hjälp av kinesisk teknik. Lunchlådan levereras till kontoret och nätshoppingen till dörren dagen efter beställning för motsvarande 7 kronor per paket. Och när de betalar, har många kineser hoppat över stadiet med kreditkort och istället gått direkt från kontanter till betaltjänster i mobilen. Även mathandeln verkar ha skippat stormarknaderna och gått direkt från "wet markets" till nätbaserad hemleverans.

”Floder med höga doser av tungmetaller”

Det mörka molnet i Kina är miljöproblemen. Merparten av grundvattnet är förorenat och flera floder har höga doser av tungmetaller. Luftföroreningarna är ofta över Världshälsoorganisationen WHO:s gränsvärden och Shanghai har ett årsmedelvärde av föroreningar som är mer än 10 gånger så högt som det på de mest trafikerade gatorna i Stockholm. Vissa dagar får barnen på skolor och förskolor inte leka utomhus. På de allra flesta kontor finns numera en partikelluftrenare och många har också en sådan i lägenheten, utöver det vattenfilter som används för att duscha.

Kinas kanske största utmaning framöver blir att inte låta BNP-hetsen skapa kroniska miljöskulder som aldrig går att skriva av.

 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet