Råvarorna gör rivstart på året

Martin Jansson

Råvaror har så här lång varit årets bästa tillgångsslag. Med lägre korrelation till andra tillgångsslag och låg inbördes korrelation mellan råvarorna är det tid att åter ta upp råvaror som riskspridare i portföljen. Dessutom har råvaror tappat sin negativa korrelation till dollarn.

Råvaror kan prestera utan kina
Vi har just fått Kinas makrodata från första kvartalet och den har genomgående varit den sämsta någonsin i förhållande till förväntansbilden. Under sådana om-ständigheter har koppar och järnmalm, med rätta tappat 8 % hittills i år. Samtidigt har vårt ”key call” nickel stigit med 32 % medan olja är oförändrad. Soja har stigit 16 % och den spretiga utvecklingen för våra mest kinaberoende råvaror är ett be-vis för att råvarorna nu handlas på egna meriter och inte som kollektiv på Kinas makrodata och centralbankers agerande. Under 2014 har råvaror genererat stabil avkastning till lägre volatilitet än en turbulent aktiemarknad.

Jordbruk är årets vinnare med socker och kaffe upp efter torkan i Brasilien, vete och majs stiger på Ukrainaoron och soja stiger på Kinas starka import. Ryssland har drivit platina, palladium och nickel även om det mesta av nickelrallyt ska tillskrivas Indonesiens exportförbud sedan 12e januari. Även olja stiger på Putins riskpremie men har balanserats till jämvikt av bättre utsikter i Libyen. Årets mönster ska ses som en normalisering efter åren då tillgångar handlats i ”risk-on/risk-off” mönster oberoende av hur underliggande fundamenta utvecklats. Med råvarornas supercykel i upplösning kan man inte längre allokera mellan ett set råvaror som alla ligger i en stigande trend, nu gäller det att fånga enskilda råvarors trend!

Kommentarer (2)

  • Bästa Handelsbanken, Har det inte hänt något på råvarumarknaden efter den 28 april? Mvh G.B.

  • Hej Gunnar, Vi lägger kontinuerligt upp våra råvarubrev på Börsrummet. Det senaste hittar du här: http://borsrum.handelsbanken.se/Borsflodet/Blogginlagg/Martin-Stromer/Veckans-ravarubrev6/ Hör gärna av dig om du har fler frågor! Trevlig kväll! Hälsningar Börsrummet

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet