Rivstart för OPEC

Martin Jansson

OPEC har sänkt produktionen med 1 Mbpd under januari då avtalet började gälla. Saudiarabien leder sänkningen och har sänkt 116% av sin andel. Även Angola har överlevererat i sänkningen med 129%. Saudis samarbetspartners vid Gulfen ligger också bra till, Kuwait har genomfört 90%, Emiraten och Qatar 60%. Sämst är som vanligt Venezuela med 18%.Iran, som tillåts öka sin produktion har bara fyllt 22% av sin ökningskvot, vilket är ytterligare ett tecken på att Iran ligger nära sitt tekniska produktionstak.  Av de betydelsefulla producenterna är det Irak som släpar efter med 52% implementerad sänkning. Emiraten och Algeriet bör också komma lite längre. I övrigt finns det inte så mycket mer att vänta på.
Sedan oktober har USA ökat oljeproduktionen med 460 kbpd. OPEC har nu sänkt med omkring 1Mbpd och Ryssland ska ha sänkt med 300 kbpd. USA har då tagit 36% av den marknad som OPEC och Ryssland lämnat. 
Slutsats: En bra start av OPEC men svårt att se att avtalet ska hålla ihop efter 2017 om USA fortsätter ta så stor andel av OPEC:s sänkning. Vi behåller USD 60 som 2017 pris men ser lägre pris 2018 när OPEC inte kommer orka hålla ihop avtalet.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet