Trump beslutade om importtullar

Martin Jansson

Igår beslutade USA:s president Donald Trump om importtullar på aluminium och stål. Det undantag som gällt sedan tullarna först annonserades i mars är därmed avslutade. USA:s ställning är att Europa inte gjort tillräckliga eftergifter för att erhålla ett permanent undantagstillstånd. Även Mexiko och Kanada drabbas då de inte mött USA:s önskemål i förhandlingarna om NAFTA enligt USA:s handelsminister Wilbur Ross. Med importtullarna på plats och utan undantag för vissa länder kommer aluminium och stål bli 10 respektive 25 procent dyrare i USA än i resten av världen.

Syftet med handelshindren är att locka amerikanska producenter att öka produktionen och flytta jobb till USA, men USA har världens dyraste aluminiumproduktion och under varje tidigare period av låga aluminiumpriser har en del av produktionen som inte varit konkurrenskraftig ersatts med import. Det är därför sannolikt att tullarna bara är ett förhandlingskort, vid sidan av en flirt med de amerikanska väljarna. USA meddelar samtidigt att man fortfarande är öppen för förhandlingar med de berörda parterna. EU kommer att införa strafftullar på amerikanska exportvaror till ett värde av 2,8 miljarder euro enligt anvisningen igår. Besked fick ingen större effekt på dollarn medan amerikanska aktier backade.

Kina har haft det enklare att gå USA till mötes och har stått utanför den senaste upptrappningen av handelskriget. Kina har uppgett att man planerar förändringar och vill minska barriärerna mot omvärlden. Visserligen vill kinesiska politiker göra detta i ett långsamt tempo och inte på Trumps framstötande vis, men genom att snabba på vissa åtgärder, till exempel minska importtullarna på bilar så har Kina kunnat blidka Trump. För EU har det däremot varit viktigt att statuera exempel att man inte förhandlar under hot. USA:s handelsminister Wilbur Ross åker till Kina 2-4 juni för en tredje förhandling, men det är osannolikt att Europa kommer ge stöd för amerikanska påtryckningar när Europa själva får tullar mot sig. Kina ser därmed allt starkare ut i handelskriget. 

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet