Trumps betydelse för råvaror

Martin Jansson

En gammal tradingregel säger: När ett stort event inträffar, vänta tre dagar för röken att lägga sig och ta sedan position. Dagens handel efter att Trump valts till ny president i USA gick åt det hållet även om det ännu bara gått en dag. Många marknader påverkas av Trumps politiska linje om den kommer följa den inslagna linjen från valkampanjen. Råvarumarknaden hade årets mest intensiva dag igår, överträffade Brexit. Vi benar ut vad Trump betyder för råvaror.

Brentoljan öppnade kraftigt ner på Trumps seger men slutade upp 0,8%, en liten rörelse jämfört med andra råvaror. Trumps oljerelaterade uttalanden har varit att han inte är en stor entusiast för Saudierna och han vill sluta köpa olja av Saudiarabien och Arabländerna såvida de inte för fram marktrupper mot IS. Trump är även motståndare till att sanktionerna hävdes mot Iran. Tekniskt sett går det inte att göra något åt det nu men USA har fortfarande inte öppnat upp för handel med Iran såsom Europa.  Trump har också lovat att USA inte ska vara beroende av olja från OPEC men inte specificerat hur USA ska komma ur importbehovet. Trump också väldigt pro USA:s skifferutvinning av olja och gas och har skifferbolaget Continentals Vd, Hamm som rådgivare i energifrågor.

Basmetaller såg ett rally i går efter Trumps entusiasm för ökade investeringar i infrastruktur. USD 500 miljarder är summan han sagt ska spenderas kommande fem år. Infrastrukturindikatorn nr 1, koppar steg mest bland basmetallerna med 3,4% men av infrastrukturdrivna råvaror blev järnmalm vinnaren med 9% uppgång igår. Även om Trump medför högre risk så är hans seger positiv för efterfrågan på basmetaller. Kina ser redan ut att hålla i sina infrastruktur investeringar under första halvåret 2017 och om USA trampar på gasen samtidigt kan efterfrågan få ett ordentligt lyft när världens två största ekonomier gasar samtidigt.

Guld slutade oförändrat efter den inledande chocken som drev upp guld med 5 %, största omsättningen någonsin på guldterminer i går, fyra gånger så stor som normalt. Men röken ser redan ut att ha lagt sig.

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet