Är alla för positiva (forts)

Mats Nyman

Förra veckan skrev jag ett inlägg på temat "Är det negativt att alla är positiva". Jag frågade också bloggens läsare om ni var positiva eller negativa till marknaderna i stort. Resultatet hittills är att 77 procent är positiva och 13 procent negativa. 10 procent av er har ingen aning.

Nu till dagens besläktade ämne. Gavyn Davies, tidigare chefekonom på Goldman Sachs, bloggar i dag i Financial Times på temat "Is financial risk becoming excessive again". 

Hur vet man om de låga räntorna gör att de finansiella riskerna blir för stora? De metoder man mätte risk med före finanskrisen var uppenbart otillräckliga. Nu håller forskarna på BIS (Bank for International Settlements) på att ta fram nya modeller, där man bland annat tar hänsyn till kredittillväxt, huspriser och realräntor. En uppenbar fördel med dessa indikatorer är att de till skillnad från BNP aldrig revideras. De finns också tillgängliga mer eller mindre i realtid.

Glädjande nog visar dessa indikatorer inte att riskerna blivit för höga -- ännu. Tvärtom finns det fortfarande gott om utrymme för stimulanser. Om världens centralbanker tar till sig den nya analysen behöver man inte oroa sig för höjda räntor på ett bra tag.

Läs gärna mer genom att klicka på länkarna nedan. Financial Times bloggar är gratis men du kan behöva registrera dig först.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet