Är det negativt att alla är positiva?

Är du positiv eller negativ till marknaderna i stort?
  • 78% Positiv
  • 11% Ingen aning
  • 11% Negativ
Röstningen avslutad (288 röster)
Mats Nyman

Den sista tiden har många placerare och ekonomiska bedömare blivit mer positiva om framtiden. Det är också tydligt att finansmarknaden snabbt skakar av sig negativa nyheter. Den politiska osäkerheten i Italien har till exempel inte haft någon bestående påverkan på börshumöret. Inte heller de automatiska budgetnedskärningarna i USA.

Frågan är ändå – har marknaden gått för mycket, för snabbt? Är risken för en korrigering stor nu, eftersom ”alla” är positiva? Kan man lita på de sentiment-enkäter som publiceras, och göra tvärtom? Med andra ord, lönar det sig att vara motvalls?

De utvärderingar som jag sett visar att det tyvärr inte är så enkelt. Visst, marknaden tar ofta en paus efter en rejäl uppgång. Men faktum är att den genomsnittliga avkastningen på börsen efter att stämningen är på topp är samma som börsens historiska avkastning. Däremot är spridningen stor.

Om ”alla” är överens om att marknaden är på väg upp, då kan den falla rejält om ”alla” har fel. Men motsatsen gäller också: Om ”alla” har positionerat sig för stigande aktier och börsen stiger mer än ”alla” trott, då kan marknaden bli galet positiv. Slutsatsen är därför inte att man alltid ska gå emot om sentimentet är positivt. Däremot är det en indikation på att riskerna är större än tidigare.

Frågan är – är du positiv eller negativ till marknaderna i stort?

Kommentarer (1)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet