Börsens bästa vän

Mats Nyman

ECB-chefen Mario Draghi är börsens bästa vän, skrev Dagens Industris Henrik Mitelman i en analys nyligen (papperstidningen, 4 april). Den senaste tiden har den Europeiska centralbanken bekräftat att både en räntesänkning och så kallade kvantitativa lättnader, till exempel att köpa obligationer, finns med på agendan. Hittills har man dock valt inte att göra något. Om den redan låg inflationen sjunker ytterligare har man dock inte något val. Samma analys, men lite mer teknisk, gör Gavyn Davies i sin blog i Financial Times.

Kommer ytterligare stimulanser få fart på tillväxten i EMU? Det är långt ifrån klart. De flesta hushåll vill inte skuldsätta sig ytterligare, och företagen är försiktiga med investeringar.

Däremot är det troligt att ytterligare stimulanser skulle få fart på de finansiella marknaderna. Det blir ännu billigare än tidigare för företag att köpa andra företag, något som brukar gynna börsen. Fastighets- och aktiemarknaderna skulle se ännu mer attraktivt värderade ut jämfört med räntemarknaden om räntorna föll. Och när tillgångspriserna stiger förstärks bankernas balansräkningar.

Hur ECB väljer att agera beror i första hand på hur inflationen utvecklas. Nästa inflationssiffra för EMU publiceras den 30 april. Den 8 maj är nästa ECB-möte. På mötet därefter, 5 juni, publiceras nya inflationsprognoser, något som förmodligen blir avgörande för ECB:s agerande. Faktum är att börsen gynnas även om ECB i slutändan väljer att inte göra någonting, eftersom riskerna för deflation och mycket svag tillväxt minskar när ECB säger sig vara redo att agera. Därför är ECB-chefen börsens bästa vän.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet