En irländare, en skotte och jag

Reser den keltiska tigern sig igen?
  • 54% Ja, absolut
  • 11% Vet inte
  • 35% Nej, Japan nästa
Röstningen avslutad (76 röster)
Mats Nyman

En klassisk fastighetsbubbla, bank- och finanskris och därefter arbetslöshet. Irland har haft en tuff resa de senaste sex åren. Nu finns tecken på en skör återhämtning. Detta enligt Lars Frisell, som talade på ett SNS-seminarium jag besökte i morse. Lars Frisell var tidigare chefekonom på finansinspektionen och är sedan i somras chefekonom vid den irländska centralbanken.

Pär Magnusson, chefanalytiker i Sverige för Royal Bank of Scotland, kommenterade Lars Frisell. Han var inte alls lika säker på att den gröna ön har en positiv utveckling att se fram emot. Risken är istället att Irland blir som Japan, där reallönerna fallit i flera år och deflation gjort skulderna än mer betungande.

Detta var dock något som Lars Frisell, liksom ett par av de irländare som var med vid seminariet, förnekade. Irland har en positiv demografisk profil. Irländarna jobbar hårt, istället för att demonstrera. Kostnadsnivån har sjunkit. Och i synnerhet är irländarna helt på det klara med vad som krävs för att kunna växa igen, inom ramen för EMU. Irländarna är vana vid att kavla upp ärmarna när det krisar, menade Irlands ambassadör James Joseph Carroll.

Själv ställde jag frågan om det inte var så att den långfristiga och billiga finansiering som Irland nyligen fått från EU egentligen är en form av monetarisering, det vill säga pengar skapade av ECB. Finansiering med tryckpressarna är ett annat ord för samma sak. Den frågan var det ingen som ville svara på…

På SNS hemsida finns både en sammanfattning, en podcast och Frisells och Magnussons presentationer.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet