Gör något!

Vad har du gjort sista dagarna? Sålt aktier/aktiefonder, köpt eller gjort ingenting?
  • 28% Köpt aktier
  • 13% Sålt aktier
  • 59% Ingenting
Röstningen avslutad (242 röster)
Mats Nyman

Hur ska man agera som placerare när något dramatiskt händer? De senaste dagarna har många småsparare sålt aktiefonder, och i synnerhet då Östeuropa- och Rysslandsfonder. Är det den rätta reaktionen på Krimkrisen? Eller ska man sitta still i båten? Eller ska man kanske köpa istället?

Jag erkänner villigt att jag som ekonom inte har en aning om vad som händer i Ukraina och hur det kommer att påverka världsekonomin. Statsvetare och utrikespolitiska kommentatorer vet inte heller vad som kommer att hända. President Obama verkar inte veta vad han ska göra. Jag tror att inte ens Putin vet hur hans nästa drag ser ut. Ändå tycks många placerare vara säkra på att man ska minska risken.

Enligt en vetenskaplig studie (Dichev 2007) fick en genomsnittlig investerare på Stockholmsbörsen 1980-2004 en avkastning som är 14,3 procent per år. Det är inte dåligt. Men det är 2,3 procentenheter lägre per år än de fick som köpte sina aktier 1980 och behöll dem till 2004. De fick nämligen 16,6 procent per år. Skillnaden beror på att den genomsnittlige investeraren inte ägde aktier hela tiden. Han köpte när börsen var lite närmare toppen och sålde när börsen stod lite närmare botten.

2,3 procent per år låter kanske inte så mycket men gör en enorm skillnad i slutändan. Om börsen till exempel ger en avkastning på 6 procent per år de kommande 20 åren, växer en hundralapp till 320 kronor. Men en investerare som får en avkastning på endast 3,7 procent per år får se sin hundralapp växa endast till 207 kronor. Avkastningen efter 20 år blir alltså mindre än hälften så stor! Skullle börsen ge en avkastning på mer än 6 procent per år blir skillnaden ännu större, i kronor räknat. Att ”göra något” blir dyrt i längden.

Studier på andra marknader och med andra metoder bekräftar bilden (till exempel Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2014, sid 31-35): Köp och glöm-placeringar ger högre avkastning än den genomsnittlige placerare som försöker gå in och ur vid rätt tidpunkt.

En bra fråga att ställa sig i lägen som dagens är: Hur skulle Warren Buffett göra? I sitt senaste brev till aktieägarna i Berkshire Hathaway, sid 17-21, skriver "den vise mannen från Omaha" hur han undviker att att fokusera på kortsiktiga rörelser i marknaden och endast fokuserar på den framtida avkastningen på placeringarna. Finansmarknadernas likviditet ska ses som en fördel, inte som en förbannelse, menar Buffett. Han struntar i ”flashkrascher” och finanskriser. "My favorite holding period is forever", är ett av hans många visdomsord. Han är alltid fullt investerad, förutom en rejäl likviditetsbuffert som gör att han kan köpa när rätt läge dyker upp, och aldrig tvingas sälja i fel läge. Det är ett bra recept för långsiktigt hög avkastning.

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet