Grekland (igen)

Mats Nyman

Marknaderna skakas återigen av oron över Greklands skuldsituation. Under 2011 kom landet snubblande nära en konkurs, men räddades i sista stund. Några månader senare gav ECB-chefen Draghi garantin att han skulle göra ”vad som än krävs” för att bevara Euron, något som till slut satte punkt för spekulationerna mot Euron.

Frågan är om situationen kommer att lösas även denna gång. Vårt huvudscenario är att man återigen kommer att vänta till sista stund innan en lösning (som ingen är helt nöjd med) presenteras. Båda sidorna har helt enkelt för mycket att förlora på att inte komma överens. Även om de flesta nog skulle vara överens om att Grekland egentligen inte platsar i euron, så är riskerna med att slänga ut dem tillräkligt stora för att man hellre ska behålla dem i samarbetet.

När situationen väl löst sig i Grekland borde fokus återigen flyttas mot den underliggande ekonomiska situationen i Europa som fortsätter att förbättras. Bankens prognos är att tillväxten stiger från 0,9 procent förra året till 1,5 procent i år, en kraftig förbättring. Företagens vinstmarginaler kan också förbättras tack vare den stora försvagningen av euron det senaste året. Dessutom fungerar kredittillförseln bättre än tidigare, tack vare starkare banker och lägre räntor.

Sammantaget är det motiverat med en viss försiktighet avseende börsen den närmsta tiden, men den underliggande styrkan i europeisk aktiemarknad bör bli tydlig när oron kring Grekland väl lagt sig. 

Det är för övrigt inte första gången Grekland har ekonomiska problem. Läs gärna Theodor Kallifatides artikel i Dagens Nyheter, där framgår att Grekland haft problem med finanserna ända sedan landet bildades 1832.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet