”Inflation är ju verkligen helt sämst”

Mats Nyman

Så uttrycker sig den minsta flickan i den tyska barnserien Pepparkornen, när hon får veta vad det kan leda till om centralbanken trycker alltför mycket pengar. Jag har sett mycket på Bolibompa men aldrig ett ”så funkar det” som handlar om inflation. Ännu mindre en ungdomsthriller som tar upp ämnet.

”För dina fickpengar kan du inte köpa lika mycket lakritsgodis som förut. Eftersom lakritsgodiset plötsligt kostar dubbelt så mycket eller tre gånger så mycket som innan blir pengarna helt enkelt mindre värda. Fattar du?” Så förklara den äldre pojken vad inflation är.

Det faktum att inflation diskuteras i ett tyskt barnprogram säger egentligen allt om varför Bundesbank, och därför ECB, bromsar stimulanser för att få fart på den sklerotiska europeiska ekonomin.

90 år efter hyperinflationen i Weimarrepubliken är tyskarna fortfarande livrädda för inflation. När de gamla pappers-marken slutligen kunde växlas in mot Reichsmark, den 30 augusti 1924, fick man betala 1 trillion mark för varje ny Reichsmark. Det är 12 nollor efter ettan! Den tyska markens växelkurs mot den amerikanska dollarn gick från 4,20 till 4 210 500 000 000.

Går det ens att tänka sig ett svenskt barnprogram som tar upp ämnet inflation? Tror inte det. Det enda barnprogram jag kan tänka på som tangerat ekonomi är Vilse i Pannkakan med Storpotäten. Men då var vinklingen en annan…

Se avsnittet Falskmyntarna (nr 20) i Pepparkornen på SVT Play. Programmet ligger ute till och med tisdag 9 september. Om du inte vill se hela det spännande avsnittet kan du spola fram till 11:00 minuter. Du kan välja mellan den dubbade eller den textade versionen.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet