Intressant om Kina

Mats Nyman

Det fortsätter att hända mycket i Kina, världens numer största ekonomi (se föregående blogginlägg). I Handelsbankens nyhetsbrev China Update finns ett antal intressanta artiklar. Även The Economist och Gavyn Davies har skrivit intressant om Kina nyligen.

Sedan krisen 2009 har det skett en kraftig kreditexpansion i Kina. Men ökad utlåning räcker inte för att hålla tillväxten uppe. För att klara av omställningen till en mer konsumtionsdriven tillväxt, måste investeringsdelen i ekonomin få sjunka.

Ledningen satsar nu för fullt på att få fart på konsumtionen, vilket skapar helt nya vanor som har medfört att efterfrågan på råvaror förändras. Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken, analyserar utvecklingen i Handelsbankens China Update

Vår chefsekonom Jan Häggström skriver om den kraftfulla kampanj som pågår för att komma tillrätta med korruptionen i Kina, och som skapar allvarliga problem inte minst för näringslivet. I China Update kan du också läsa om avregleringen av aktiemarknaden.

Veckomagasinet The Economist hade nyligen en intressant artikel (se länk nedan) där man hävdar att den höga skuldsättningen inte kommer att leda till en krasch, vilket många västerländska bedömare tror. Anledningen är att det finansiella systemet är hårt statligt kontrollerat, och att man inte låter många företag gå i konkurs. I stället rullar man skulderna framför sig, på samma sätt som skett i Japan de senaste 25 åren.

Denna vy överensstämmer med FT-bloggaren Gavyn Davies (tidigare chefekonom på Goldman Sachs) bedömning. Det största problemet är inte en snabb konjunkturell nedgång utan ett fall i den trendmässiga tillväxten, menar han.

Läs gärna mer genom att klicka på länkarna nedan. Handelsbankens China Update är naturligtvis gratis och du kan prenumerera på framtida utgåvor. För att läsa artiklarna i The Economist och Financial Times kan du behöva registrera dig, men artiklarna är gratis.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet