Kan börsen fortsätta upp när tillväxten faller?

Mats Nyman

De senaste månaderna har aktie- och kreditmarknaderna har fått starkt stöd från de stigande oljepriserna. Frågan är därför om oljepriset kommer att fortsätta stiga? Mycket talar för att det inte blir så. De kortsiktiga aktörer som för en månad sedan var negativa till oljemarknaden är idag positiva. Amerikanska skifferoljeproducenter har redan börjat sälja olja på termin på de nya högre priserna. Och utsikterna till att Saudiarabien, Ryssland, Iran med flera länder kommer överens om att minska produktionen bedömer vi som högst begränsad, för att uttrycka det diplomatiskt. Därmed minskar chansen för att lättnadsrallyt på börsen ska fortsätta.

De politiska riskerna är också på väg upp. Engelsk folkomröstning om EU, europeisk flyktingkris och amerikanskt presidentval är bara några exempel. 

Läs om detta och om Europas bankproblem, centralbankernas tomma (?) verktygslådor, den amerikanske konsumenten, intressanta högutdelande aktier i nya numret av Fokus Placeringar. Där finns också en intervju med Anders Runevad, svensk VD för den danska vindkraftverkstillverkaren Vestas -- ett företag i medvind!

Du kan läsa senaste numret av Fokus Placeringar här. Vill du prenumerera på tidningen går du hit.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet