Kina går med i QE-klubben

Mats Nyman

Först USA. Sedan Storbritannien. Japan. Och EMU. Och nyligen Sverige. Nu ansluter sig ytterligare ett land till klubben av QE-länder, länder vars centralbanker tillämpar kvantitativa lättnader. Och det är inte vilket land som helst, det är världens näst största ekonomi: Kina. Komikern Grouchu Marx är berömd för sitt citat ”jag vill inte vara med i någon klubb som accepterar folk som mig som medlemmar”. Men med QE verkar det fungera tvärtom: Alla vill vara med i QE-klubben, eftersom det är plågsamt att stå utanför.



Enligt flera källor, bland annat Bloomberg, diskuterar den kinesiska centralbanken en egen variant av kvantitativa lättnader. Ett av de största finansiella problemen i Kina är att lokala myndigheter har stora skulder med kort löptid, ofta till bankerna, efter att ha investerat i fastigheter och infrastruktur. Eftersom fastighetspriserna har fallit kraftigt, och fastighetsförsäljningar är en viktig intäktskälla för lokala myndigheter, finns ofta inga förutsättningar att betala tillbaka lånen. Genom att göra om dessa lån till obligationer, som bankerna sedan kan använda som säkerhet för lån från centralbanken, kan man rulla problemen framför sig.

Vill man vara elak kan man kalla detta ”Extend and pretend” som det heter  på IMF-språk (ungefär förlänga och förneka). Det vill säga delvis samma politik som EU och IMF har tillämpat gentemot Grekland. Men de långsiktiga tillväxtförutsättningarna i Kina är trots allt betydligt bättre. Riskerna för en okontrollerad finansiell kollaps i Kina minskar kraftigt när myndigheterna inför kvantitativa lättnader, samtidigt som man förstärker bankernas balansräkningar och sänker kassakraven.

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet