Koll på valutorna

Mats Nyman

John Connally, en stilig politiker från Texas och finansminister under president Nixon, yttrade en gång de berömda orden ”Dollarn är vår valuta, men den är ert problem”. Just nu är den starka dollarn inget större problem för oss i Sverige, tvärtom. Den svaga kronan gör att utländska placeringar ökar i värde och att svenska företag blir allt mer lönsamma. Men dollarn kan bli ett problem, både om den stärks så mycket att den amerikanska konjunkturen viker eller om den istället försvagas så mycket att de svenska företagen blir mindre konkurrenskraftiga.

Just nu verkar det som om alla länder utom USA vill ha så svaga valutor som möjligt.
Det skapar risker för dig som placerar. En kraftig valutarörelse kan snabbt sudda bort hela vinsten på en aktieplacering. Så det gäller att ha koll på valutorna. Därför ägnar vi en stor del av det nya numret av Fokus Placeringar åt det valutakrig som många centralbanker numera ägnar sig åt för att få fart på tillväxt och inflation.

Du kan läsa nya Fokus Placeringar här. Fokus Placeringar ges ut både som tryckt tidning och som nättidning. Anmäl dig på handelsbanken.se/fokusplaceringar om du vill prenumerera på den digitala versionen. Nätversionen har länkar som underlättar för dig som vill läsa vidare. Du får också tillgång till tidningen direkt när vi lämnat in den till tryck.

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet