Kreditåtstramning i Kina – bra eller dåligt?

Mats Nyman

Idag hade vi två seminarier med Handelsbankens Kinaexpert Frédéric Cho. Intresset var jättestort, men så var ämnet både aktuellt och viktigt: Kreditåtstramningen i Kina, är den bra eller dålig? Frédérics svar är att på kort sikt, och kanske också på medellång sikt, är den negativ för Kinas tillväxt. Men på längre sikt är den inte bara positiv utan också nödvändig.

Man bör se kreditåtstramningen som en del av den omläggning av politiken som påbörjades av president Xi och premiärminister Li för bara tre månader sedan. I omläggningen ingår att göra tillväxten mera uthållig; att uppmuntra konsumtion och inhemsk levnadsstandard på bekostnad av investeringar och export; att minska de sociala klyftorna, att minska miljöproblemen och mycket annat.

Denna omläggning kommer att ta lång tid. Men den har börjat snabbare och varit mer beslutsam än många experter hade trott. Det kommer att bli många fajter mellan centralregeringen och olika intressegrupper framöver, trodde Frédéric.

Kreditåtstramningen är en riktad instats, och syftar inte till något panikstopp i hela ekonomin. Däremot är det troligt att man kommer att statuera exempel och låta några mindre finansiella aktörer gå under. Men man kommer inte låta någon systemkritisk institution gå i konkurs, eftersom det skulle öka de sociala spänningarna på ett oacceptabelt sätt.

Om Kinas ledning menar allvar med att tillväxtens kvalitet är viktigare än dess kvantitet har vi en spännande period framför oss. På kort sikt kan det påverka världsekonomin negativt. Men det blir en bättre utveckling på lång sikt, med mer uthållig tillväxt, mindre miljöproblem och större möjligheter för utländska företag att verka på den kinesiska marknaden.

 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet