Lästips för hängmattan

Mats Nyman

Här kommer mina årliga lästips för hängmattan! Vi människor gör förutsägelser hela tiden. När vi bestämmer oss för om vi tror på börsen, hur mycket vi ska spara till pensionen, om vi ska ta med paraplyet på morgonen… Men människor är dokumenterat dåliga på att göra prognoser och att använda dem på rätt sätt. Därför packar jag ner Nate Silvers "The Signal and the Noise – The Art and Science of Prediction" i resväskan. Nate Silver förutspådde det rätta utfallet i alla 50 delstater I det senaste amerikanska presidentvalet.

Vi människor tänker på två sätt: Snabbt och intuitivt, och långsamt och rationellt. Men ibland tänker vi snabbt när vi borde tänka långsamt. Och ibland gör vi tvärtom. Thinking, Fast and Slow av nobelpristagaren Daniel Kahneman handlar om hur vi fattar beslut, och hur vi kan bli bättre beslutsfattare.

Justin Yifu Lin var chefekonom på Världsbanken precis när finanskrisen bröt ut. Nu har han skrivit Against the Cconsensus om vad som orsakade krisen och hur vi kan undvika framtida kriser. Förra året tipsade jag om hans förra bok, Demystifying the Chinese Economy. Mycket intressant den också.

Det behövs lite skönlitteratur också. Därför packar jag ner Göran Rosenbergs Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, som fick 2012 års Augustpris. Den har precis kommit som pocket. Perfekt för kabinväskan!

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet