Lästipsen (igen)

Mats Nyman

I mitt förra blogginlägg -- före semestern -- tipsade jag om fyra böcker jag tänkte läsa under semestern. Tyvärr hann jag inte läsa alla (någon deckare smet emellan), men två blev det i alla fall. Daniel Kahnemans "Thinking, Fast and Slow" var precis så bra som kritikerna hävdat. Som läsning var boken av det mer långsamma slaget. För varje sida tvingades man tänka till och fundera över hur man själv tänker: Snabbt eller långsamt? Rationellt eller mänskligt? Rena motsatsen till deckare med andra ord.

Enligt Kahneman har vi två sätt att tänka: Ett snabbt intuitivt, som tar hand om alla rutiner. Och ett långsammare tänkande, som ansvarar för de svårare frågorna men som också är bekvämt och gärna överlåter besluten till snabbspåret. Det är ett av skälen till att vi ofta ser mönster, på finansmarknaderna och på andra ställen, där det faktiskt inte finns några. Det gör också att vi ofta ersätter en svår fråga (ska aktiekursen för bolag X stiga) med en till synes enklare (vad tycker jag om bolagets produkter eller VD).

Vi har också två själv, enligt Kahneman: Det som upplever allt, och det som minns efteråt och fattar beslut utifrån minnet. Kahneman visar med ett antal exempel och experiment hur vi ofta kommer ihåg något helt annat än vad vi faktiskt upplevt. Även detta kan leda till felaktiga beslut.

Det är svårt att referera boken kort, den innehåller mängder med idéer och exempel, många med bäring på finansmarknaden men ännu fler på hur vi lever våra liv. Läs den!

Mitt andra boktips, Göran Rosenbergs "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz", var fantastisk, om än sorglig, läsning. Den innehåller också fantastiska skildringar av Rosenbergs uppväxtmiljö i Södertälje (den lilla staden med den stora lastbilsfabriken) på 50-talet.

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet