Lättare att köpa än att sälja

Mats Nyman

Det är lättare att hitta bra köpcase än att sälja vid rätt tidpunkt. En studie av det analysföretaget Inalytics visar att engelska pensionsförvaltare i genomsnitt köpte aktier som sedan gick bättre än index. Men när de väl hittat aktier som de tror på fortsätter de att leta efter nästa köpcase. De funderar alltför lite på när det är ett bra läge att sälja de aktier de redan har. Därför säljer de i genomsnitt sina vinnare alltför tidigt – och behåller sina förlorare alltför länge.

Det här är ett fenomen som kallas för dispositionseffekten i behavioural finance (se till exempel Daniel Kahnemans Tänka, snabbt och långsamt som jag recenserat tidigare). Det är lätt att realisera en vinst – då känner man sig framgångsrik. Att realisera en förlust innebär att bita i det sura äpplet och erkänna att man hade fel.

Hur kan man då själv bli en bätttre investerare? Ett extremt sätt är att inte ta hänsyn till vilken kurs man köpt olika aktier. Tvärtemot hur de flesta placerare tänker så är köpkursen irrelevant. Det enda som är relevant är en akties framtidsutsikter, beroende på fundamentala faktorer, flöden och kanske även teknisk analys, vid den rådande börskursen. Vilken kurs man tog in aktierna på är oviktigt.

Ett annat sätt att förbättra sin förmåga är att göra som professionella idrottare: ta in en coach. Firman Inalytics jag nämnde ovan låter det engelska cykellandslagets tidigare head coach hjälpa förvaltare att komma över sina mentala spärrar och bli vinnare, precis på samma sätt som man jobbar inom idrotten. Det är ingen som tycker det är konstigt att använda tränare inom sporten. Varför då inte göra det när man ska slå börsindex? Om inte annat kanske man borde köpa en bok om coaching att läsa i hängmattan i sommar...

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet