Megatrender lyfter börsen

Mats Nyman

Gott Nytt År! Så här när det nya året börjar är ett bra tillfälle att höja blicken. Välj bort vardagens brus i form av ekonomisk statistik och kvartalsrapporter, och försök hitta de stora trenderna i stället. Det är just vad Dagens Industris krönikör Henrik Mitelman gör i en artikel den 3 januari. Han identifierar fem megatrender som kommer att styra börsen på lång sikt.

  • Världen växer. På lång sikt växer världens BNP, och därmed vinsterna
  • Pengar förblir billiga. Även om centralbankerna börjar höja räntan kommer nivån att förbli låg
  • Tillväxtländerna tar marknadsandelar. Placera i bolag som har exponering mot dessa länder
  • Vi blir fler och äldre. En utmaning för offentliga finanser men en fördel för många företag.
  • Miljön skapar både hot och möjligheter. Välj företag där miljön skapar tillväxt

Vill du själv välja aktier utifrån dessa faktorer, har du god nytta av de analyser som publiceras i vår Marknadsinformation och som du har full tillgång till som depåkund. Vår makroanalys och vår ränte- och valutanalys är däremot tillgängliga för alla.

Om du föredrar att låta bankens experter göra analysen kan du till exempel placera i Handelsbankens fond Global Tema, som drar nytta bland annat just av de trender som nämns ovan. Du kan också placera i Handelsbankens kapitalskyddade placeringar och våra certifikat. Just nu erbjuder vi till exempel Aktieindexobligation Europeiska Bolag, som drar nytta av Europas återhämtning. Fler erbjudanden kommer på dessa sajter inom kort.

Här kan du läsa Henrik Mitelmans artikel.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet