Money for nothing? Om "virtuella" Bitcoins

Mats Nyman

Den sista tiden har jag fått flera frågor vad jag anser om den virtuella valutan Bitcoin. Hittills har jag svarat att jag sett det som en fringe-företeelse, av intresse endast för IT-nördar, apokalypter och förespråkare för finansiell anarki. Ett par artiklar från nyhetsbyrån Bloomberg har dock fått mig att förstå att Bitcoin inte är en helt virtuell valuta.

För att inte utbudet av Bitcoin ska kunna öka okontrollerat och urgröpa värdet av valutan, måste de "grävas fram". De skapas genom en virtuell (ja, där har vi det ordet igen) gruva som består av dyra datamaskiner som gör mycket komplicerade beräkningar. För att driva dessa datorer går det åt oerhört mycket el. Enligt en beräkning går det åt el för cirka 1 miljon kronor per dag för att skapa Bitcoins, eller lika mycket som behövs för att försörja 31 000 amerikanska villor.

Med dagens växelkurs mellan Bitcoin och vanliga valutor är det lönsamt att skapa (gräva fram) nya Bitcoins. Så länge det lönar sig köper "gruvorna" mer el och fler datorer. Men precis om i guldruschen i Kalifornien på 1800-talet är det nog i slutändan de som säljer verktygen, i detta fall el och datorer, som tjänar mest på uppgången i Bitcoin-kursen.

Är du själv Bitcoin-spekulant? Innan du köper den nya valutan bör du ta dig en funderare på hur jordens klimat påverkas, eftersom den ökade elkonsumtionen leder till ökade koldioxidutsläpp.

Kommentarer (2)

  • Kommer att krascha. Omnämns idag också i The Economist. http://www.economist.com/news/technology-quarterly/21590766-virtual-currency-it-mathematically-elegant-increasingly-popular-and-highly

  • Hej Går det att handla dem via er eller XBT certifikaten?

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet