Nu är det officiellt

Mats Nyman

Många har förutspått det men nu har det officiellt hänt: Enligt IMF:s (Internationella Valutafonden) nya World Economic Outlook är Kina nu världens största ekonomi. Åtminstone om man tar hänsyn till att prisnivån i Kina är mycket lägre än i USA, världens hittills största ekonomi. Kinas BNP är nu 17,6 biljoner dollar och USA:s BNP är 17,4 biljoner dollar (en biljon är 1000 miljarder).

Så sent som 2005 var Kinas ekonomi bara hälften så stor som USA:s. Om fem år räknar IMF med att den blir 20 procent större än USA:s.

Dagens fråga: Hur mycket snabbare växte tillväxtländer än de redan rika länderna under de senaste åtta åren, från 2007 till 2014? Det var inte dubbelt så mycket och inte fem gånger så mycket. Rätt svar är 9 gånger så mycket! Och eftersom tillväxtländerna sedan 2007 även utgör en större del av världens BNP än de utvecklade ekonomierna, betyder det att mer än 90 procent av världens tillväxt äger rum i tillväxtländerna.

Eftersom Kina är så mycket större än tidigare, kommer landet alltså att ge ett betydande bidrag till den globala tillväxten även om tillväxten fortsätter att mattas av.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet