Popcorndags

Vad tror du, tar företagsaffärerna fart i år?
Graf
  • Ja
    69 %
  • Nej
    31 %
Röstningen avslutad (306 röster)
Mats Nyman

Nu är det dags för popcorn. Inte för att det är fredag. Och inte för att det är melodifestivalen imorgon. Det är på finansmarknaderna vi kan se hur det börjar poppa.

Warren Buffetts Berkshire Hathaway köper Heinz, världens största ketchuptillverkare, för 28 miljarder dollar tillsammans med ett riskkapitalbolag. Michael Dell köper ut datatillverkaren Dell från börsen för 24 miljarder dollar, också det tillsammans med ett riskkapitalbolag. Och i Sverige har Hakon Invest och Industrivärden köpt 60 procent av ICA från den holländska ägaren Ahold i en affär värd 20 miljarder kronor. Alla affärerna är delvis finansierade med lån.

På marknaden för företagsobligationer och företagslån stiger volymerna. Samtidigt försämras villkoren för lånen, i synnerhet i USA.

Företagen i USA, Tyskland, Sverige och andra länder som mår relativt väl har goda vinster, starka kassaflöden, och robusta balansräkningar. Riskkapitalbolagen har välfyllda kasskistor. Dessutom kan företagen låna billigt. Då är det inte konstigt att företagsaffärerna tar fart när man upplever att risknivån i världsekonomin minskar.

Jag tror att vi har alla chanser att se företagsförvärven öka i år, tillsammans med återköp av aktier. Det är mer tveksamt om företagens investeringar kommer att ta fart, eftersom kapacitetsutnyttjandet i många sektorer är relativt lågt.

Vad tror du, tar företagsaffärerna fart i år?

Kommentarer (1)

  • Kanske läge att screena fram en korg med nordiska uppköpskandidater och köpa xact bear emot - hålla den i 6 månader och sedan KATCHING!

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet