Rea på börsen?

Mats Nyman

Black Friday/Weekend/Week/Cyber Monday är över för denna gång. Enligt rapporterna har detaljhandelns försäljning gått starkt. I USA rapporterar Mastercard en försäljningsökning på Black Friday om 9 procent jämfört med förra året, och Adobe Analytics rapporterar att försäljningen på Cyber Monday steg 19 procent. I Sverige säger Klarna att e-handelsförsäljningen ökade med 31 procent. Det verkar som om reor på allt från kläder till elektronik verkligen gör att kunderna shoppar loss.

Men varför köper vi prylar när det är rea, men aktier när de är dyra? Intresset för att köpa billigare aktier har varit minst sagt svagt de senaste veckorna, och många aktiefonder har sett stora utflöden. Egentligen borde man ju köpa aktier också när de är billiga, och sälja när de är dyra.

Det finns ett bra citat från Warren Buffett (tidskriften Fortune 2001) som belyser detta fenomen:

"I'm going to buy hamburgers the rest of my life. When hamburgers go down in price, we sing the 'Hallelujah Chorus' in the Buffett household. When hamburgers go up in price, we weep. For most people, it's the same with everything in life they will be buying —except stocks. When stocks go down and you can get more for your money, people don't like them anymore."

Ju mer en aktiemarknad faller och ju lägre värderad den blir, desto högre är den förväntade avkastningen på lång sikt. Det gäller inte alltid och det gäller inte alla aktiemarknader, men det stämmer väldigt bra som tumregel. Trots det verkar de flesta placerare tycka att avkastningspotentialen är lägre i en aktiemarknad som fallit, inte högre. Förmodligen för att de tänker att den negativa trenden kommer att fortsätta. ”Och sen ska jag köpa på botten.”

Om man månads- eller pensionssparar behöver man inte bry sig om det är rea eller inte, det kommer att jämna ut sig över tiden. Dessutom kan det, precis som när man shoppar på Black Friday, ibland vara svårt att veta om det verkligen är rea eller inte. Men vill man vara ekonomisk och shoppa aktier billigt bör man passa på att köpa när det är rea, inte vänta tills det är topp(en)priser!

Kommentarer (4)

  • Kloka ord av Warren Buffet. Man förstår varför han lyckats så bra. Kenneth Dahl

  • Kloka ord av en vis man (Warren Buffet) Kenneth Dahl

  • Äta måste man, annars dör man

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet