Sommargåta 5: Vad är det som…?

Mats Nyman

Här kommer sommargåta 5 i min serier om mysterier på marknaderna. Nästan alla deckare fokuserar på en fråga: Vem var det som…? Här kommer mitt bidrag till genren. Vad är det som… gör att den amerikanska börsen stiger, som krossar alla konkurrenter (och en stor del av fastighetsmarknaden på köpet), som gör att inflationen förblir låg, som för några dagar sedan skapade världens rikaste man, och som (oavsiktligt) bidrog till att Donald Trump blev USAs president? Och som dessutom kan förklara varför börsen är så högt värderad? Läs vidare för att se svaret.

Svaret på alla dessa frågor är Amazon.

Amazon, står tillsammans med sina tech-kollegor i FAANG (Facebook, Apple, Netflix och Alphabet/Google) för en stor andel av uppgången på den amerikanska börsen senaste året.

Amazon har krossat konkurrenter som Macys och Sears och även gett den andra detaljhandelsgiganten Wal-Mart rejäl huvudvärk. Och i takt med att detaljhandelskedjorna lägger ner sina butiker i USAs jättelika gallerior har fastighetsbolag med inriktning på detaljhandel kraschat på börsen. Analys av Bloomberg visar att Amazon nämndes i 635 av konkurrerande amerikanska företags telefonkonferenser i samband med rapport det senaste kvartalet, jämfört med President Trump som nämndes 162 gånger och centralbanken Federal Reserve som bara nämndes 111 gånger!

Amazons enorma distributions- och inköpskapacitet och koll på konkurrenternas priser bidrar till att den amerikanska inflationen förblir låg, trots en stark arbetsmarknad. Enligt en analys ändrar Amazon sina priser minst 2,5 miljoner gånger per dag, medan konkurrenten Wal-Mart ändrar 50 000 priser – per månad!

Amazons huvudägare Jeff Bezos var några timmar på eftermiddagen 27 juli världens rikaste man, med en förmögenhet på 90 miljarder dollar. Men sen föll Amazons aktiekurs tillbaka och Bill Gates återfick kungakronan.

Den senaste tiden har Amazon bidragit till att vända de snabba sysselsättningsökningarna i amerikansk detaljhandel till ett fall, samtidigt som de ännu sämre betalda kurirjobben blir allt fler. Amazon ökar bekvämligheten för de som utnyttjar deras leveranstjänster, men skapar samtidigt otrygghet på arbetsmarknaden och ökar därmed misstron mot det politiska systemet ytterligare.

Historiskt sett har vinstmarginalerna i USA varit tydligt cykliska. Men de senaste 15 åren har marginalerna stannat på en hög nivå, med en kort paus för finanskrisen 2007-2009. Detta beror också, delvis, på Amazon: Bolaget har lägre kostnader än traditionella detaljhandelsbolag, har en monopolliknande ställning, och betalar låga löner – och allt bidrar till högre marginaler. Dessutom bidrar de låga priserna till lägre inflation och låga räntor. Stabilt höga marginaler och stabilt låg inflation är mumma för börsen och räcker långt för att förklara aktiemarknadens höga värdering.

Tidigare gåtor kan du läsa här:

Sommargåta 1: Varför är det så svårt att välja rätt aktier?

Sommargåta 2: Varifrån kommer avkastningen på aktiemarknaden?

Sommargåta 3: Varför syns inte IT-revolutionen i den ekonomiska statistiken?

Sommargåta 4: Varför blir det ingen inflation?

Denna gåta är inspirerad av John Authers i Financial Times och Jeremy Grantham på GMO.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet