Tillväxtmarknader på väg tillbaka?

Mats Nyman

Den senaste månaden har oron över Kina spridit sig som en löpeld över de globala finansmarknaderna. Vi har haft några riktigt stora rörelser på marknaderna, senast igår då vi fick en uppgång pa den japanska börsen med hela 7,7 procent på en dag. Den utlösande faktorn för oron var Kinas misslyckade försök att hindra börsen från att falla och en ny valutapolitik. Men faktum är att tillväxtmarknaderna haft problem länge. Tillväxtmarknadernas börser har utvecklats svagare än de utvecklade ekonomiernas börser i hela fem år, och de senaste 14 månaderna har ett kapital på mer än en triljon dollar (1000 miljarder) lämnat tillväxtmarknaderna.

Trots dramatik på marknaderna har den globala ekonomiska utvecklingen varit förhållandevis stabil. Den amerikanska ekonomin utvecklas i stort sett i linje med förväntningarna. Federal Reserve, Fed, förbereder sig för att höja styrräntan iUSA under hösten. Europas och Japans har ekonomier har också utvecklats hyggligt.

Hur går detta ihop? Är oron befogad eller överdriven? Innebär börsnedgångarna att det är köpläge, eller ska vi förvänta oss en ny Asienkris liknande den i slutet på 90-talet? Frågorna är många. 
I nya numret av Fokus Placeringar försöker vi ge svar. Där kan du också läsa en intervju med SSAB's vd Martin Lindqvist, om riskerna i verkstadssektorn, varför räntorna är så låga och om hållbara investeringar.
Du kan läsa senaste numret av Fokus Placeringar här. Vill du prenumerera på tidningen går du hit.

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet