Trippeltopp eller spännande resa?

Var är bubblan (störst)?
  • 19% Räntemarknaden
  • 42% Aktiemarknaden
  • 27% Bostadsmarknaden
  • 12% Det finns ingen bubbla
Röstningen avslutad (483 röster)
Mats Nyman

Den amerikanska aktiemarknaden slår nya rekord varje dag, och den har gott sällskap av många andra börser. Därmed börjar en graf över aktiemarknaden likna det tekniska analytiker kallar en "triple top", med toppar 2000, 2007 och 2013. Ur tekniskt perspektiv är en "triple top" inte någon positiv signal, tvärtom. Den förebådar en vändning neråt.

Eller så visar det sig att den senaste tidens uppgång bara är början på en resa in i det okända, som FT-bloggaren Gavyn Davies skriver. Det finns två starka skäl för att de höga aktiekurserna faktiskt är fundamentalt motiverade.

Det första skälet är att vinsterna, både i absoluta tal och som andel av BNP eller som andel av företagens omsättning, är rekordhöga. 

Det andra skälet är att riskfria placeringar, det vill säga statsobligationer, ger rekordlåg avkastning. Aktiemarknadens riskpremie, den extra avkastning som man vill ha för att äga en aktie istället för en statsobligation, är inte speciellt låg i ett historiskt perspektiv. Tvärtom. Skulle räntorna gå upp en procentenhet är riskpremien  ortfarande attraktiv.

Så aktier är rimligt värderade, i alla fall med hänsyn till ränteläget. Samma sak kan sägas om bostadsmarknaden. Vad tror du, var är den största bubblan? 

Kommentarer (2)

Stängt för kommentarer för tillfället.

  • Hej Mats. Intressant synpunkt. Men är verkligen den tekniska analysen speciellt användbar på så pass stort tidsperspektiv som över ungefär 13 år ? Tycker personligen att den tekniska analysformen fungerar bäst under perioder av irrationella prissättning, något som är jag finner svårt att motivera att vi skulle ha haft över en ca 13 års period. Tror säkert att vi skulle få en reaktion ned om vi bryter ner genom den konsolideringsfas som vi ser på ca 13 år. Skulle dock själv snarare se det som en reaktion ner genom en för marknaden psykologisk stödnivå än att en möjlig nedgång skulle bero på en trippel topp. Ska bli intressant att följa utvecklingen på detta!

  • Jag delar Markus uppfattning. Jag uppfattar trippel top som något som händer inom en mycket begränsad tid. Kanske 2-3 månader.

Läs fler inlägg på Börsflödet