Vad är pengar – egentligen?

Mats Nyman

Konstig fråga, kan man tycka. Vi använder pengar varje dag, utan att fundera över vad det är eller hur det fungerar. Ordet ”kapital” härstammar ursprungligen från det indoeuropeiska ordet ”kaput” som betyder huvud, i bemärkelsen hur många djur man äger. Idag finns pengar i första hand i digital form, och användningen av kontanter minskar snabbt i Sverige. Faktum är Sverige, tillsammans med Norge, är världsledande i att inte använda kontanter; i USA ökar fortfarande kontantanvändningen snabbt. Även i vårt närområde EMU ökar fortfarande användningen av kontanter.

I moderna samhällen står dock kontanterna för en försvinnande liten del av pengarna i omlopp. Mängden kontanter i Sverige är 56 miljarder kronor, två procent av den totala penningmängden som är 2,7 triljoner kronor!

Forskarna brukar hänvisa till att pengar har tre användningsområden:

  1. Pengar är en räkneenhet – om jag ska köpa en bil behöver jag inte räkna ut att den kostar 20 000 liter mjölk eller 50 TV-apparater.
  2. Pengar är ett betalningsmedel – ett smidigt sätt att reglera transaktioner och skulder. Jämfört med att betala varor och tjänster med andra varor och tjänster är pengar oerhört bekvämt.
  3. Pengar är värdebevarande – om jag vill köpa någonting längre fram, behöver jag inte spara varor fysiskt eller jobba just då; jag kan spara mina pengar till dess att de behövs. Och kan man spara pengar, kan man också låna, vilket stimulerar investeringar. Om alla skulle spara fullt ut till sitt boende, skulle bostadspriserna ligga på en helt annan nivå…

Den här lilla genomgången visar också på potentiella problem. Om förtroendet för pengar i vissa banker minskar blir det svårare att göra affärer, något vi såg under finanskrisen hösten 2008. Och om inflationen är hög blir det mindre attraktivt att spara, vilket vi såg i Sverige under 1980-talet.

Hur stämmer bitcoin in på beskrivningen ovan? Inte särskilt bra. Det går förvisso bra att räkna i bitcoin (även om det blir krångligt många decimaler när en bitcoin är värd 140 000 kronor). Men som betalningsmedel är bitcoin faktiskt ganska usel; det tar lång tid innan transaktionen går igenom och det kostar en hel del. Dessutom kan värdet på bitcoin hinna ändras en hel del innan pengarna är framme, eftersom växelkursen svänger så kraftigt. Och just på grund av svängningarna är bitcoin inte särskilt lämpligt för sparande; två gånger sedan starten har bitcoin fallit 85 procent eller mer. Ännu värre är det faktiskt om man lånar i bitcoin; ett bostadslån i bitcoin på 1 miljon kronor vid årets början skulle idag vara värt 16 miljoner kronor. Nedgången i bostadspriserna är ingenting i jämförelse!

Men bitcoin har två andra intressanta egenskaper. Dels är det ett tillgångslag, dels är det en teknologi. Och som tillgångsslag har det onekligen haft en fantastisk avkastning, 16x upp i år och 210 000 gånger upp (!) sedan sommaren 2010. Det sägs att den första bitcoin-transaktionen var betalning för en pizza. Det måste så här i efterhand också ha varit världens dyraste pizza!

Det andra intressanta med bitcoin är tekniken som håller reda på vem som äger pengarna, som kallas för blockchain. Enkelt uttryckt håller alla som är aktiva i bitcoin-marknaden koll på alla andras pengar genom att deras datorer verifierar de transaktioner som görs. Detta är en teknik som också används av andra kryptovalutor men som även kan användas till exempel för att hålla ordning på värdepapper, medicinska journaler, behörighetssystem, spårbarhet för livsmedel och röstning.

Blockchain är helt enkelt ett sätt att skapa förtroende i digitala system, på samma sätt som guldets värde inte ligger i att det är ovanligt utan i att det använts i tusentals år och behållit sitt värde, och därför funnit förtroende. Det är vad pengar är i grunden: Förtroende, oavsett om det kommer som ettor och nollor, papper, plast eller metall.

Och med den funderingen önskar jag alla läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Tidigare adventsnötter hittar du här:

3. Vad är normalt - egentligen?

2. Hur intressanta är småbolag?

1. Varför är det så svårt att förutspå när börsen vänder?

PS Ytterligare ett användningsområde för blockchains beskrevs i Financial Times denna morgon. Genom att registrera rätten till land, servitut och liknande i blockchains kan man stärka äganderätten hos fattiga i utvecklingsländer, där människors rättigheter ofta är svaga eller obefintliga. På så viss lägger man grunden för rättvisa och för investeringar, och en högre ekonomisk tillväxt. God Jul! DS.

Kommentarer (1)

Stängt för kommentarer för tillfället.

  • Du glömmer att nämna att: Alla pengar skapas som skuld. Privatbankerna har endast en kapitaltäckningsgrad på ynka 8% vid utlåning. Resten skapar banken vid utlåningen, i realiteten ett falskmynteri. Man skapar aldrig pengar för att täcka för räntan. Systemet kommer alltså med matematisk visshet att kollapsa.

Läs fler inlägg på Börsflödet