Vad oroar du dig för?

Vad oroar du dig för när du sparar?
  • 18% Saker jag känner till
  • 56% Saker jag inte känner till
  • 26% Jag oroar mig inte
Röstningen avslutad (123 röster)
Mats Nyman

Inför Handelsbankens senaste aktiestrategirapport frågade vi Sveriges stora aktieförvaltare vilka risker de såg på aktiemarknaden. Svaren ser du i diagrammet nedan. Listan toppas av nedgång i Kina (34 procent av rösterna). Global tillväxt och utvecklingen i Europa kommer på andra (27 procent) respektive tredje (22 procent) plats på listan för saker aktieförvaltarna oroar sig för.

Det intressantaste svaret tycker jag kom på plats 8: Oförutsedda händelser, som bara fick 3 procent av rösterna. Det visar ett välkänt fenomen inom behavioural finance: Man oroar sig för saker man känner till, trots att många andra oroar sig för samma sak och det därmed är inprisat i finansmarknaderna. Men inte för saker man inte känner till – trots att de kan ha mycket större påverkan, just för att de är okända.

USA:s tidigare försvarsminister Donald Rumsfeld blev känd för följande uttalande:

“There are known knowns; there are things we know that we know.
There are known unknowns; that is to say, there are things that we now know we don't know.
But there are also unknown unknowns – there are things we do not know we don’t know.”

Known unknowns” kallas med ett annat ord för risk. Det är sådant man kan försöka räkna på, även om det inte alltid blir rätt. ”Unknown unknowns” däremot representerar genuin osäkerhet, och går inte att räkna på. Men man kan förbereda sig på det oväntade genom att vara flexibel i sina placeringar, ha en tydlig placeringsstrategi, och genom att aldrig ta mer risk än man tål, oavsett vad som händer.

På plats nummer nio i listan på saker att oroa sig för kom ”slutet på lättnader i USA”. Det är ett intressant bevis på hur svårt det är att oroa sig för rätt saker. Rapporten kom 20 maj och enkäten gjordes veckan innan. Tre veckor senare är ”slutet på lättnader i USA” nästan det enda som marknaden bryr sig om.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet