Börshandlade fonder (ETF:er)

Pär Nürnberg

Intresset för börshandlade fonder eller så kallade ETF:er ökar såväl i Sverige som globalt. Vi på Xact har i dagsläget 13 ETF:er som står för merparten av den totala omsättningen på de nordiska börserna.

En ETF är en alldeles vanlig fond men den stora skillnaden är att ETF:en prissätts och handlas i realtid via börsen, precis som aktier. Generellt har ETF:er också lägre förvaltningsavgifter än traditionella fonder. 

En ETF kan du köpa och sälja när som helst under börsens öppethållande, till ett courtage som gäller hos din mäklare. Fördelen med ETF:en är alltså att du vet till vilket pris du köper och säljer dina fondandelar till. Traditionella fonder prissätts bara en gång per dag, och där du först i efterhand vet priset på dina köpta eller sålda fondandelar.

ETF:er köps via din bank, nätmäklare eller kontor precis lika enkelt som du handlar vanliga aktier. Sök på xact så hittar du vårt utbud.

I februari lanserade vi tre nya ETF:er; XACT Svenska Småbolag, XACT Obligation och XACT Råvaror.

XACT Svenska Småbolag är den första börshandlade fonden som följer den svenska småbolagsmarknaden. Fonden, som är unik i sitt slag, ger en småbolagsexponering till en årlig förvaltningsavgift på 0,30 %, den lägsta avgiften bland svenska småbolagsfonder.

Se gärna intervjun med mig som spelades in i samband med lanseringen. 

Läs mer om respektive ETF nedan:

XACT BEAR
XACT BEAR 2
XACT BULL
XACT BULL 2
XACT Norden 30
XACT Obligation
XACT OMXS30
XACT OMXSB Utd
XACT Råvaror
XACT Sv Småbolag

VISSTE DU ATT

  • Handelsbanken i dag genom dotterbolaget Xact Kapitalförvaltning är marknadsledande i Norden på indexfonder och börshandlade fonder, med ett kapital på drygt 100 miljarder kronor.
  • Xact lanserade den första börshandlade fonden i Norden år 2000. Läs mer på xact.se
  • Handelsbanken startade Europas första indexfond redan 1976.
  • Handelsbankens utbud av indexfonder och börshandlade fonder finns på handelsbanken.se/fonder.
  • Den som har depå, investeringssparkonto eller kapitalförsäkring i Handelsbanken kan handla börshandlade fonder via Internettjänsten.
  • Lär dig mer om börshandlade fonder i Kunskapsbanken 

Källor: Xact Kapitalförvaltning och Handelsbanken

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet