XACT Högutdelande - en ny smart ETF

Pär Nürnberg

Nu lanserar vi XACT Högutdelande – en börshandlad fond (ETF), som följer 50 nordiska, utdelande och stabila bolag.

För cirka ett år sedan gjorde vi en nystart och kom med tre nya ETFer till marknaden och nu är det dags igen. Vi är väldigt stolta över att lansera XACT Högutdelande, Nordens första ”smart-beta” ETF. Fonden följer en strategi som bara investerar i nordiska utdelande bolag med stabil kursutveckling.

”Smart-beta” är en branschterm som beskriver indexprodukter som inte är baserade på traditionella marknadsvärdesviktade index. Vid sammansättning av ett smart beta index används andra parametrar än marknadsvärdet på ett bolag för att bestämma ingående portföljvikt. Exempelvis väljs bara bolag med viss gemensam faktor eller karaktäristik ut.

Urvalet av bolag och respektive bolagsvikt i XACT Högutdelande bestäms av storleken på direktavkastning och den historiska risken i aktien. Bolag med högre utdelning och lägre risk väger mer indexet. Bland bolagen i fonden finns Hennes & Mauritz, SEB, Investor, Orkla, Danske bank, Carlsberg, Sampo, Fortum och den norska laxodlaren Marine Harvest Group.

Det strategi som XACT Högutdelande följer har de senaste åren överträffat marknaden med i genomsnitt 4%-enheter per år och det till en  lägre risk än ett motsvarande kapitalviktat index. Direktavkastningen för XACT Högutdelande beräknas till 4 procent per år, jämfört med det nordiska indexet VINX benchmark cap som är 3,2 procent.

Genom en investering i XACT Högutdelande kan du alltså enkelt, och till låg kostnad, följa en strategi som vid urvalet av bolag söker kombinationen utdelning och stabil kursutveckling i en och samma produkt.

Vi har ju en lång tradition som ETF-leverantör på den nordiska marknaden och för oss känns det viktigt att ta ETFer anpassade för nordiska kunder till marknaden. Därför känns det extra kul att nu kunna erbjuda er den första nordiska ”smart-beta”- ETFen. Hoppas ni gillar den!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Fullständig informationsbroschyr med fondbestämmelser, faktablad och aktuell kursutveckling finns på xact.se under respektive fond. Xact reserverar sig mot eventuella fel i informationen.

Kommentarer (1)

Stängt för kommentarer för tillfället.

  • Känns som en bra placering. Kommer att gå in.

Läs fler inlägg på Börsflödet