Dags för en vilopaus?

Peter Engstedt

Optimismen har tilltagit på världens aktiemarknader. Stockholmsbörsen har stigit med 10 procent under de senaste två månaderna, samtidigt som det amerikanska indexet S&P 500 handlas nära femårshögsta.

Uppgångarna har drivits av en lättnadsreaktion efter att politikerna i Washington till slut nådde en uppgörelse om budgeten, tecken på förbättrad konjunktur i USA och Kina, samt fortsatt eldunderstöd från de stora centralbankerna.

Investerarna ser således ljusare på framtiden. Stämningsindikatorer med kryptiska namn som Fear & Greed-index, Put/Call-ratio, Bulls vs Bears och Economic Surprise Index är alla på höga nivåer. Jag ska inte gå in i detalj på vad dessa indikatorer innebär, men generellt kan sägas att höga indexnivåer visar på stor optimism hos investerarna. Det borde väl vara bra för börsen? I det korta perspektivet är det många gånger tvärtom.

Historiskt har det visat sig att det ofta kommer en börsrekyl när investerarkollektivet är som mest positivt. Ett skäl är säkert att det finns färre som kan ändra sig till att bli positiva. Ett annat kan vara att när riskerna upplevs som låga, är de i själva verket höga. Dessutom är det i sådana lägen svårare att överraska marknaden positivt. Det kan därför vara klokt att vara försiktig när det mesta som står i media och sägs av marknadsaktörer är positivt. Att vara kärringen mot strömmen kan alltså betala sig.

Mycket talar för att 2013 blir ett bra börsår, men under några veckor framåt rekommenderas extra vaksamhet.

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet