Fler höjningar än sänkningar

Peter Engstedt

Nu har vi kommit en bra bit genom rapportsäsongen för det första kvartalet. Sammantaget har vinsterna varit lägre än väntat och prognoserna har fortsatt att sänkas. I antal bolag som överraskat positivt eller negativt, ser det dock bättre ut. Banker och konsumentrelaterat har tenderat att överträffat prognoserna, medan verkstadssektorn fortsätter att underprestera..

Nära 100 nordiska bolag som vi har analysbevakning på har rapporterat för det första kvartalet. Nettoresultatet har sammantaget varit 8 procent lägre än förväntat, samtidigt som 46 procent av bolagen uppvisat lägre resultat än väntat och 48 procent högre. Intäkterna har varit 1-2 procent lägre än prognostiserat.

Bankerna har återigen överträffat förväntningarna, vilket även konsumentrelaterade bolag som Husqvarna och Bilia gjort. Däremot har cykliska bolag som ABB och Alfa Laval överraskat negativt med marginaler under press. 

Vi har sänkt våra vinstprognoser för 2014 och 2015 med 2 procent respektive 1 procent hittills under rapportperioden. Sänkta prognoser i Ericsson bidrar en hel del till detta. Det är dock värt att notera att vi har höjt prognoserna för fler bolag än vi har sänkt dem för. För finanssektorn har vi låtit vinstprognoserna vara relativt oförändrade för 2014, medan vi sänkt dem med 3 procent för resterande bolag. För verkstadssektorn har sänkningarna blivit än högre och den tydliga vändningen har skjutits på till 2015.

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet