Lönar det sig att bottenfiska?

Peter Engstedt

I samband med årsskiften brukar det vara vanligt att gå igenom årets förloraraktier för att identifiera vändningskandidater som kan gå bra under nästkommande år. Vi har analyserat de medelstora och stora bolagen på Stockholmsbörsen under de senaste tio åren för att se om bottenfiske har varit en lönsam strategi.

Vi har valt ut de 10 bästa och 10 sämsta aktierna för att se hur de utvecklats under nästkommande sex respektive tolv månaderna. Slutsatsen är att välja vinnaraktier har varit den mest lönsamma strategin: medianen bland vinnaraktierna har gått 7 procentenheter bättre än medianen bland förloraraktierna såväl sex månader som tolv månader in på det nya året. Under åtta respektive sju av de tio senaste åren har detta varit en vinnande strategi. Det är även intressant att notera att såväl vinnarna som förlorarna oftast utvecklats bättre än index under nästkommande år.

Med andra ord har det visat sig att det ofta är mer belönande att fiska nära ytan än att bottenfiska.

God fiskelycka under 2014!

PS. Du vet väl att depåkunder i Handelsbanken kan gå in i portalen Marknadsinformation (i Spara och Placera) och under fliken Analys & Nyheter / Nyckeltal sortera de bolag vi följer på mängder av ledder. Till exempel "Utveckling i år", "P/E-tal" eller "Direktavkastning".

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet