Strunta i börsmyterna!

Peter Engstedt

Det brukar vara en bra tid att se över sin ekonomi inför sommaren. Samtidigt florerar klassiska placeringsdeviser som ”köp till sillen och sälj till kräftorna”. Låt inte dessa börsmyter styra dina placeringsbeslut!

I Sverige är ”köp till sillen och sälj till kräftorna” en välkänd placeringsdevis. I anglosaxiska länder är den närapå motsatta devisen ”Sell in May and go away, buy again on St Leger day” minst lika välkänd. Men vad säger då historiken? Har det varit bättre att hålla sig borta från börsen under sommarmånaderna, eller inte? Vi har tittat närmare på data för Stockholmsbörsen från 1990, för att se vilken av dessa käpphästar som har legat närmast sanningen.

Våra beräkningar visar att börsen har stigit med i genomsnitt 1 procent under perioden Sill till Kräftor, vilket motsvarar 8 procent på årsbasis. Under ungefär hälften av dessa sommarperioder har placerarna fått en positiv avkastning. Som jämförelse har perioderna Nyår till Sill och Kräftor till Nyår gett 19 procent respektive 10 procent i avkastning på årsbasis.

Jämfört med resten av året har sommaren alltså varit en förhållandevis svag börsperiod, men som i genomsnitt ändå har gett en positiv avkastning. Det är mycket svårt att förutspå svängningarna på börsen i det korta perspektivet så slutsatsen blir att det inte är att rekommendera att fatta sitt placeringsbeslut baserat på någon av dessa gamla placeringsdeviser.

Det bästa är förstås att regelbundet se över sitt sparande för att utifrån placeringshorisont och riskprofil ha rätt risknivå i portföljen. Efter perioder med en positiv börs har många sparare en för stor andel aktier i sina portföljer. Ett kraftigt kursfall innebär då att sparkapitalet kan urholkas på ett överraskande sätt. På motsvarande sätt kan det senaste årets kursfall och/eller aktieförsäljningar innebära att avkastningspotentialen nu är alldeles för låg (i synnerhet mot bakgrund av det låga ränteläget). Sommaren är ett bra tillfälle att se över sitt sparande. Gör det, men strunta i säsongsrelaterade placeringsdeviser!

 

 

Fotnot. St Leger Day är hänförlig till den klassiska hästkapplöpningen för treåriga fullblod som hålls i engelska Doncaster i september. Det första loppet gick av stapeln 1776, vilket gör det till det äldsta av de brittiska klassiska hästkapplöpningarna. Motivet för en svag Londonbörs under sommaren sägs ha berott på att börshandlarna var bortresta fram till St Leger, vilket ledde till en låg aktivitet på börsen.


Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet