Börsen vid lunchtid

Med Ericsson som tyngsta sänke utvecklas Stockholmsbörsen sämre än övriga Europabörser under torsdagsförmiddagen. Vid lunchtid handlades OMXS30 runt nollsträcket..

Ericsson rapporterade en försäljning och ett rörelseresultat som var något högre än vår prognos, men 4-5% lägre än konsensusprognosen. Även den justerade bruttomarginalen var lägre än väntat. Aktien tappar omkring 7% i förmiddagens handel.

ABB presenterade en stark rapport med en försäljning och ett rörelseresultat som var 4% respektive 10% högre än konsensus. Rörelsemarginalen utvecklades starkt tack vare kostnadsbesparingar. Orderingången var 2% lägre än konsensus. Basorderingången (tidigt cykliskt) var bra, medan stora projekt har det fortsatt tufft. Aktien stiger med 4% under förmiddagen.

Även SEB levererade en stark rapport för det tredje kvartalet. Räntenettot var 1% bättre än väntat, men det för banken viktiga provisionsnettot var hela 7% högre än väntat. Tillsammans med god kostnadskontroll innebar detta att resultatet före skatt var 10% högre än väntat. Som i övriga banker överraskade kapitaltäckningsgraden positivt. Vid lunchtid var aktien upp 2%.

Autolivs rapport för det tredje kvartalet var på de flesta punkter bättre än våra och marknadens prognoser, men den underliggande rörelsemarginalen sjönk med 1,4 procentenheter till 8,7%. Konsensusprognosen låg på 8,9%. Bolaget höjde sin försäljningsguidning för helåret mot bakgrund av produktlanseringar i Europa och en bättre mix i Kina. En förklaring till kurspressen kan vara att den engelska (felaktiga) delårsrapporten innehåller mer negativa skrivningar om marginalutvecklingen framöver.

Läs fler inlägg på Börsflödet