Marknaderna vid lunchtid

I kölvattnet av de nya rekordnoteringarna på New Yorkbörserna stiger Europabörserna kraftigt under förmiddagen. Vid lunchtid handlas Stockholmsbörsen 0,7 procent högre. Verkstadsbolagen leder uppgången. Bland annat återfinns Hexagon och Atlas Copco i toppen bland storbolagen. Bankerna går som index trots att Finansinspektionen i en rapport skriver att de bedömer att det är väl avvägt att höja riskviktsgolvet på bolån till 25 procent (från 15 procent). Vidare säger man att kapitalkraven på storbankerna är höga och bankerna lever upp till dagens krav. FI:s stresstest och känslighetsanalyser visar däremot att bankernas marginaler utöver buffertkraven är små. Eftersom kapitalkraven kan höjas i framtiden till följd av nya åtgärder bedömer FI att bankerna på sikt bör vara försiktiga med att dela ut vinster till aktieägarna och köpa tillbaka aktier..

De svenska marknadsräntorna tickar ned ett per räntepunkter, samtidigt som kronan fortsätter att försvagas mot euron och dollarn. EUR/SEK närmar sig nu 9-nivån (8,97).

Oljepriset (brent) fortsätter den senaste tidens positiva trend och handlas upp 0,7 procent till 107,50 USD per fat. Basmetallerna handlas relativt oförändrat i förmiddagens handel. Guldet stiger marginellt till 1.285 USD per uns.

Läs fler inlägg på Börsflödet