Marknaderna idag

Under eftermiddagen tilltog fallet på europabörserna. Stockholmsbörsen stängde 1,1 procent lägre. En av de stora förlorarna var Nokia som tappade 10 procent efter sin rapport för det fjärde kvartalat. Fallet tilltog efter att de amerikanska marknaderna öppnade. En besvikelse var att bolaget inte kommunicerade något om utdelningen, en annan var att utsikterna för affärsområdet Advanced Technologies tycks vara något sämre än väntat. Även Ericsson-aktien pressades (-2,2 procent).

Marknadsräntorna föll under dagen. Den svenska 10-åriga statsobligationsräntan tickade ned 5 räntepunkter till 2,33 procent. Kronan stärktes betydligt mot dollarn. En dollar kostar nu 6,43 kronor.

Det mest noterbara på råvarumarknaderna var att guldpriset steg med drygt 2 procent. Sedan botten har guldpriset nu rekylerat upp med 6 procent. Basmetallpriserna föll på bred front.

Fredagen är en förhållandevis statistikfattig dag på makrofronten. I Davos hålls World Economic Forums årsmöte. Före börsens öppning rapporterar Byggmax, Rottneros och Öresund.

Läs fler inlägg på Börsflödet