Marknaderna idag

I kölvattnet av en oroande utveckling i Ukraina under helgen, var måndagen en dag i moll på europabörserna, där många index tappade 2-3 procent. Det ryska RTS-indexet föll med hela 12 procent. Stockholmsbörsen tappade 2,5 procent. Att inte fallen på Europas börser inte blev större beror sannolikt på att merparten politiska bedömare fortfarande räknar med att en väpnad konflikt kommer att undvikas..

Vad gäller mer bolagsspecifika händelser noterar vi att ventilationsbolaget Systemair har sålt hela sin post om cirka 11 procent i Lindab (för 72 kronor per aktie), varpå Lindab-aktien föll med drygt 11 procent i dagens handel och stängde på 73 kronor. 

Marknadsräntorna föll under måndagen. Den svenska 10-åriga statsobligationsmarknaden föll med 7 räntepunkter till 2,16 procent. Kronan föll med 5 öre mot både dollarn och euron.

Oljepriset gick mot strömmen och steg kraftigt under måndagen (priset på brentolja steg med 2 procent till 111 dollar per fat), efter utbudsoro då Rysslands oljeproduktion är idag lika stor som Saudiarabiens. Även guldpriset steg under dagen, då investerare flydde risktillgångar.

Efter dagens flod av inköpschefsindex för industrin är tisdagen en lugn dag med förhållandevis lite makrostatistik. På bolagsfronten kan nämnas att ÅF har kapitalmarknadsdag och att tisdagen är sista dagen för handel i teckningsrätter i BE Groups nyemission.

Läs fler inlägg på Börsflödet