Optimism vändes till pessimism

Efter att ha öppnat i positivt territorium, vände Europabörserna ned och vid lunchtid noterades europaindexet Euro Stoxx 50 1,5 procent lägre. Även på Stockholmsbörsen var det tvära kast. Efter att ha noterats en dryg procent högre i den inledande handeln, stod OMXS30 1,3 procent lägre vid lunch. Vi noterar att P/E-talet på Stockholmsbörsen efter den senaste tidens kursfall är lägre än det tioåriga genomsnittet. Högst upp på förlorarlistan återfinns Getinge med en nedgång på drygt 10 procent efter en rapportbesvikelse. Rörelseresultatet (EBITA) för det tredje kvartalet var 8 procent lägre än väntat. Den organiska orderingången minskade med 0,2 procent jämfört med det tredje kvartalet 2013, vilket kan jämföras med en väntad ökning om 4 procent. Vidare spår bolaget att den organiska volymtillväxten under 2014 kommer att understiga den tidigare prognosen från halvårsbokslutet om +4 procent (konsensusprognosen ligger på +2,7 procent).

Inflationen i euroområdet uppgick under september till 0,3 procent i årstakt, vilket var i linje med förväntningarna. Marknadsräntorna tickade ned ett par räntepunkter under förmiddagen. Vid lunchtid noterades den svenska tioåriga statsobligationsräntan till 1,11 procent. Kronan hade försvagats med 2 öre mot dollarn och 6 öre mot euron. 

Oljepriset fortsätter att sjunka. Brentoljan handlades vid lunchtid till 83,37 dollar per fat, 0,75 dollar per fat lägre. 

Läs fler inlägg på Börsflödet